Laatste nieuws

Hindostaanse_herdenking_klein.jpgDit jaar is het herdenkingsjaar van 150 jaar de Hindostaanse immigratie. Het is 150 jaar geleden dat de eerste Indiase immigranten aankwamen in Suriname om daar als contractarbeiders te werken. Deze gebeurtenis vieren we, op initiatief de Alkmaarse Hindostaanse gemeenschap, met elkaar op zaterdagmiddag 10 juni in Bibliotheek Alkmaar de Mare. Een middag vol cultuur, informatie en niet te vergeten heerlijk traditioneel eten! De middag staat in het teken van elkaar ontmoeten, binnen de gemeenschap maar ook daarbuiten, meer te leren over de herdenking en elkaar, en ook om anderen kennis te laten maken met de prachtige Hindostaanse cultuur uit Suriname, het Caribisch gebied en andere landen.

Er werden in totaal ongeveer 34.000 mensen uit India naar Suriname gebracht. Destijds, in 1873, zette op 5 juni de eerste Hindostaanse immigrant voet op Surinaamse bodem. Ook in Alkmaar wonen veel Nederlanders wiens geschiedenis is gekoppeld aan het systeem van contractarbeid in Suriname.

Landschap_zonder_titel_Margje_Kuyper_-_hi_res_klein.jpgIn de maand mei exposeert kunstenaar Margje Kuyper in het Kascafé van Hortus Alkmaar. In de bijna veertig jaar dat Margje Kuyper schildert, is ze bij veel schilders in de leer geweest en heeft inmiddels een respectabel oeuvre opgebouwd. Ze is lid van het Kunstenaarscentrum Bergen (KCB) en haar werk is te huur of te koop bij de SBK, de kunstuitleen van Bergen, Alkmaar en Leeuwarden. Zij exposeerde in talloze galeries in het land.

Margje laat zich vooral inspireren door landschappen. Die zet ze neer met grove streken in kleuren variërend van mosterdgeel naar frisgroen en babyblauw. Naar aanleiding van haar expositie in Galerie Bel-Etage in Amsterdam schreef de pers over haar: “Margje Kuyper is een intiem kunstenaar. […]

Voor wie op zoek is naar biologische planten voor binnen, voor de tuin of op het balkon, is de Plantenmarkt bij Hortus Alkmaar een aanrader. Op zondag 14 mei a.s. organiseert Hortus Alkmaar deze markt van 12.00 tot 17.00 uur. De hortus verkoopt haar eigen biologisch gekweekte planten en er zijn verschillende kwekers ‘van buiten’ die hun planten op een duurzame manier telen. Dat doen ze zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ook zijn er mooie kunstwerkjes in glas te koop, geïnspireerd op het ‘plantenthema’. In de Hortuswinkel vind je altijd leuke cadeautjes voor Moederdag.

Eigen kweek van de hortus
Kruiden en planten zijn volop te koop, zoals de biologische bij Hortus Alkmaar opgekweekte IJzerhard, Zonnehoed (geel), Zonnehoed (rood), Muurbloem en nog veel meer. Zo kan iedereen zijn tuin een mooi kleurtje geven!

kledingruil-beeld_klein.jpgHeb je nog kleding, gewassen en goed voor een volgende ronde? Vind je het leuk andere mensen te ontmoeten die ook van vintage shoppen houden of met duurzaamheid bezig zijn? Op donderdag 25 mei, van 18.30 tot 21.00 uur, wordt een kledingruil georganiseerd in de bibliotheek in Alkmaar Centrum (Gasthuisstraat 2).

Kledingruil Lente Editie
Mannen- vrouwen of kinderitems, allemaal welkom. Na de laatste grote kledingruil in de Grote Kerk in januari, is het 25 mei weer tijd om te komen ruilen en je zomergarderobe aan te vullen. Vanaf 18.30 uur tot 21.00 uur staan tafels en rekken voor je klaar om je kleding op uit te stallen. Kom langs en geef je eigen kleding door en ga zelf ook weer met wat moois naar huis.

Sponsor
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.